"iyi.net" fiyat karşılaştırma …

Apple, başka bir uygulama mağazası barındırmayacak

Sedat|14 Ekim 2021 0 yorum Süre: 3 dakika

Apple, başka mağazalara yer vermeyeceklerini açıkladı. Apple, başka bir uygulama mağazasının güvenliğe sekte uğratacağını düşünüyor.





Apple son zamanlarda, iOS App Store üzerindeki kontrolü konusunda düzenleyicilerin ve rakiplerinin baskısıyla karşı karşıya kaldı. Şimdi şirket, iOS uygulamalarının yandan yüklenmesine izin vermenin tehlikeleri konusunda uyaran, konuyla ilgili savunmacı duruşunu sergileyen yeni bir belge yayınladı.

Cupertino merkezli dev, “Milyonlarca Uygulama için Güvenilir Bir Ekosistem Oluşturma, Yandan yüklemenin tehdit analizi” başlıklı 31 sayfalık belgeye göre, “Bazıları Apple'ın App Store dışında uygulama dağıtımını desteklemesini talep ediyor. Doğrudan indirmeler veya üçüncü taraf uygulama mağazaları aracılığıyla, "yan yükleme" olarak da adlandırılan bir işlem. Doğrudan indirmeler ve üçüncü taraf uygulama mağazaları aracılığıyla yandan yüklemeyi desteklemek, iPhone'u bu kadar güvenli hale getiren gizlilik ve güvenlik korumalarını sekteye uğratır ve kullanıcıları ciddi güvenlik risklerine maruz bırakır.” sözlerine yer verdi. 

Başka bir deyişle, Apple, ABD'li milletvekillerine de söylediği bu endişeler nedeniyle rekabetin getirilmesine kesinlikle karşı çıkıyor. Şu an itibariyle iPhone üreticisi, Avrupa Birliği tarafından üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermeye ve kullanıcı tarafından uygulamaların doğrudan indirilmesine izin vermeye zorlandığına dair endişelerini bile dile getirdi. Ancak Apple'ın "yan yüklemeye" karşı argümanında büyük bir kusur var. TheRegister tarafından belirtildiği gibi, marka, hem kullanıcının doğrudan uygulamaları indirip yüklemesi hem de üçüncü taraf uygulama mağazaları olarak yandan yüklemeyi ifade eder.

Ancak bu sadece birincisi yandan yükleme olarak sınıflandırıldığından ve iki senaryo birbirine eşit olmadığından durum böyle değildir. Genel olarak konuşursak, "yandan yükleme", kullanıcıların bazı gözetim işlevlerini yerine getiren güvenilir bir aracı olmadan cihazlarına bir uygulama yüklemesidir. Veya basitçe, resmi bir kaynaktan olmayan uygulamaları yüklemek. Bu, doğrulanmamış bir web sitesinden bir uygulama yüklemenin, Apple'ın tekelini elinde tutmaya açıkça karşı olduğu Google, Epic Games veya Microsoft gibi başka bir rakip şirketin uygulama mağazasından bir uygulama indirmeye benzer olmadığı anlamına gelir.

Kullanıcı yorumları

Cevap yaz

Üye profil resmi