"iyi.net" fiyat karşılaştırma …
Projektör Forumu (toplam 6 konu)

Oguz

Projektör Alırken

Oguz - 13 Mayıs 2013 14:38

Projektör Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Kullanım Amacı - Parlaklık / Ansi Lümen:

Projektör almadan önce nerede ve hangi amaçla kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Ofiste, okulda sunum yaparken ya da ev sinema olarak mı? Eğer karanlık ortamda ve sadece evde sinema izleme amaçlı kullanacaksanız 700-1000 Ansi Lümen ışık gücü yeterli olur. Aynı şekilde okulda perdeleri kapatarak sınıfta karanlık bir ortam sağlayarak sunum yapacaksanız da ortalama düzeyde ışık gücü yeterli olur. Ama aydınlık bir ortamda sunum yapacaksanız ışık gücünün 2000-3000 ansi lümen olması daha iyi sonuç almanızı sağlar. Aydınlık ortamda kullanacaksanız ışık gücünün çok daha fazla, maksimum olması gerekir. Sürekli karanlık ortamda film izlemek için kullanacaksanız 1000 ansi lümen parlaklık oranı yeterlidir.


Kontrast:
Projeksiyonun kontrast değeri de önemlidir. Kontrast değeri en koyu ile en açık renkler arasındaki derinliğin belirtildiği değerdir. Renklerin daha keskin olarak algılanmasını sağlar.

Çözünürlük:
Projeksiyon çözünürlükleri SVGA’dan UXGA’a kadardır. SVGA (800x600), XGA (1024x768), SXGA (1280x1024 ve UXGA (1600x1200) mevcut çözünürlük değerleridir. SVGA ve XGA çözünürlük DVD film izleme amaçlı kullanım için yeterlidir. SXGA ve UXGA ise yüksek çözünürlük değerleridir ve profesyonel kullanımlar ve sunumlar için önemlidir.

Lamba Ömrü:
Projeksiyon cihazlarında lamba ömrü önemlidir ve satın alınırken ek lamba fiyatları da göz önünde bulundurulmalıdır. Lamba ömürleri 2000-3000 saat civarındadır ve eko modunda kullanırsanız lamba ömrü daha uzun olur.

3D Gözlük:
Eğer 3D oynatabilen bir projektör alacaksanız projektörle uyumlu bir 3D Gözlük almanız gerekecektir. Uyumluluk konusunu mutlaka araştırınız.

Perde:
Projektörden daha iyi görüntü almak istiyorsanız perde şart. Tripot/ ayaklı perdeler evde görüntü kirliliği yaratabilir. Bu yüzden storlu perde tavsiye ederim. Daha iyi 3D performansı almak için cam tozlu projeksiyon perdelerini öneririm. Duvarınızın büyüklüğüne göre bir perde seçmelisiniz. 240 x 200 ideal ölçülerdir.

Dayanıklılık:
Projektörü aralıksız çalıştırmak yerine günde 15 dakika olmak üzere 2-3 sefer kapatmanız gerekir. Doğrudan güç kaynağını keserek değil uzaktan kumanda veya cihazın üzerindeki on/off düğmesinden kapatırsanız projektörünüzün kullanım ömrünü uzatmış olursunuz. Ayrıca projektörünüzü ve filtresini ayda 3-4 kez temizlemeniz gerekir. Eğer temizlemezseniz projektör size uyarı yazısı vermeye başlar. Bunları yaparsanız lamba ömrünü ve dayanıklılığını uzatmış olursunuz.
    Bu konuyla ilgili yazacak birşeyleriniz mi var?